dissabte, 15 de maig de 2021

Les Follies de la Jota, un espectacle que recrea les danses dels segles XVII i XVIII

El Teatre-Auditori Felip Pedrell ha acollit l'espectacle de dansa Les Follies de la Jota, organitzat per part de l'Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la mà de la companyia de música i dansa antiga, Xuriach.

Xuriach es dedica a l'estudi, la investigació i la difusió de la dansa i la música del Renaixement i del barroc i ho fa centrant-se amb el repertori català i ibèric.

A l'escenari s'han pogut veure les interpretacions de danses, pavanes i follies del s. XVII, així com també minoès i airoses contradanses d'inspiració francesa del s. XVIII.

Segurament, per als tortosins no els han resultat ser unes danses desconegudes, ja que moltes d'elles són també interpretades al Ball de les Famílies Nobles de la Festa del Renaixement.

Els dansaires que han participat de l'espectacle són: Anna Romaní, Carles Mas, Jaime Puente, Eva Narejos, Joan Codina, Dani Carbonell, Edwin García i Marc Riera. Romaní i Mas són, alhora, els coreògrafs encarregats de tota la direcció escènica de les danses. Però, de fet, no només ballen, ells són força polifacètics i a l'escenari també toquen tot tipus d'instruments clàssics com el flabiol, les castanyoles, l'oboè barroc, el xirimies, la tiorba, les flautes o el tamborino, entre d'altres.

Com a cloenda de l'actuació, la companyia de dansa ha interpretat un cotilló per a sis parelles, una dansa que es va inventar a París al segle XVIII, i la dansa de la Miscel·lània que es va crear a la plaça de l'Àngel de Barcelona. En aquestes dues darreres interpretacions han participat diversos dansaires ebrencs que han participat amb la companyia Xuriach i que seien entre el públic.

En definitiva, una representació històrica ballada que vol posar en valor les transmissions, les substitucions, els conflictes i la convivència dels gèneres de la dansa a Catalunya, abans i després de la Guerra de Successió del 1714.

L'acte ha comptat amb la presència del regidor de cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, del delegat dels SS.TT. de cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre, Ferran Bladé, i de la comissària segona de les jornades del Recercat de l'IRMU, Elena Espuny.

Demà, a les 16h de la tarda, tindrà lloc la segona part d'aquestes Follies de la Jota a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa, ja que, el coreògraf, Carles Mas, impartirà la conferència "De les floretes a la Jota i del punt pla al ball pla: límits territorials o cronològics i usos espontanis dels punts de dansa".

Ambdós actes compten d'un aforament limitat i els assistents han hagut de fer una reserva prèvia per tal de poder-hi anar, seguint les mesures preventives dictades pel PROCICAT davant la crisi sanitària del Covid-19.Tortosa, Terres de l'Ebre, 14 de maig de 2021


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada