dimecres, 20 de juny de 2018

Tortosa acomiada el professor Pérez Bonfill

El professor de l'Institut de Tortosa i escriptor Manuel Pérez Bonfill va morir ahir a la capital del Baix Ebre als 91 anys. Els actes de comiat han tingut lloc avui al tanatori Funenària Domingo, amb la presència de 170 persones, i a l'Espai Gerard Vergés del parc municipal de Tortosa, on una trentena d'amics del desaparegut li han dedicat un recital poètic.

Pérez Bonfill era un referent cultural a la ciutat de Tortosa, especialment pel mestratge que va exercir sobre diverses generacions de tortosins al llarg de les quatre dècades en què va treballar com a professor de literatura castellana a l'institut. Tot i que durant els anys cinquanta i seixanta del segle XX va debutar com a escriptor en espanyol i va guanyar diversos premis i publicà contes en diferents indrets de l'estat espanyol, no fou fins al moment de la seua jubilació (1991) quan va veure publicada bona part de la seua prosa i dels seus poemes escrits en català.

Manuel Pérez Bonfill va nàixer l'any 1926 al carrer del Censal d'en Costa número 8 de Tortosa, en el si d'una família treballadora i humil. Fill de pare manxec, ferroviari, i de mare tortosina, va estudiar a l'Institut de Tortosa, al carrer dels Montcada, on va conèixer el teòleg Mn. Joan Baptista Manyà Alcoverro, "que va influir bastant en mi", assegura Pérez Bonfill al reportatge Un homenot de lletres, de Josep Juan. El 1947 va ingressar a la Universitat de Barcelona, on estudià primer curs de filologia romànica. Posteriorment es traslladà a la Universitat de Múrcia, on fou deixeble de d'Àngel Valbuena Prat. Allí va culminar la carrera i va fer de professor auxiliar durant dos anys, tal com recull Agnès Pegueroles Favà en el seu estudi sobre Pérez Bonfill publicat el 2009.
De tornada a Tortosa com a llicenciat en filologia romànica, l'any 1956 va començar a treballar com a docent, en especial a l'Institut de Tortosa (ara Joaquín Bau), on va ser"un històric professor [...] que va encaminar un bon nombre de carreres literàries i artístiques", en opinió d'Emigdi Subirats, Va guanyar la plaça amb oposició i fou catedràtic de literatura. Posteriorment, va obtindre el certificat de capacitació per a l'ensenyament de català a adults de la Junta Assessora per als Estudis de Català (JAEC) i fou profesor de cultura catalana en els cursos de reciclatge de català de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) per a professors d'educació general bàsica i llicenciats.

El seu pas per l'institut tortosí va deixar una forta empremta entre les diverses generacions d'alumnes que van assistir a les seues classes i entre els companys professors. Segons s'esmenta a la pàgina 65 de l'estudi de Pegueroles Favà: "S'implicava en el funcionament del centre en tot moment [...] fou molts anys cap de seminari de Literatura i formà part de l'equp directiu com a sotsdirector". L'opinió de l'alumnat es pot resumir així: "les classes de Manuel eren diferents [...] no seguia al igual que ho feien d'altres professors".

Un aspecte que cal destacar en la biografia de Manuel Pérez Bonfill és la seua passió pel teatre, que es desvetllà ben aviat, el 1946, com a actor, quan estudiava batxillerat a Tortosa. Posteriorment va formar part del Teatro Español Universitario de Múrcia. A l'institut de Tortosa on va treballar va fer de director de desenes d'obres i va impartir teatre com a assignatura oficial. Els actors Pere Ponce i Sílvia Sabaté, tots dos tortosins, van ser alguns dels seus alumnes.

És autor de 'La cadira', un assaig sense text amb música de Carles Santos. Va fer una adaptació teatral del Curs de lingüística general de Ferdinand de Saussure, i va participar com a coautor i director d'H2O=$. Grande e generale estoria de como ficieron famoso trasvassamiento años ha en tiempos de Maria Castaña (1977), tal com apunta Pegueroles Favà en el seu estudi.

L'any 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi per part del govern de la Generalitat. La seu d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, l'any 2016, va posar el nom de Manuel Pérez Bonfill a la Mostra de Teatre Amateur que organitzava anualment a Tortosa, i l'entitat municipal descentralitzada de Campredó li dedicà la biblioteca de la població.

L'any 2016, amb motiu del 90è aniversari, un grup d'entitats de Tortosa va organitzar un any d'activitats dedicades a Manuel Pérez Bonfill, que van culminar amb la proclamació de fill predilecte de la ciutat per part de l'Ajuntament.

És autor de:

'Amb algunes branques d'olivera'. Tarragona: El Mèdol, 1991
'Fràgils'. Tarragona: El Mèdol, 1996
'Carrer de només un'. Barcelona: Editorial Empúries, 2001
'Extracte de resina',amb Frederic Mauri. Cerdanyola del Vallès: Montflorit, 2002
'Abusos del ritual'. Lleida: Pagès, 2009
'Giny d'aigua'. Tarragona: Publicacions URV, 2011
'La fira de sempre i altres narracions'. Tortosa: Institut Joaquín Bau, 2016


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada