dilluns, 18 de gener de 2016

Tortosa ret homenatge a la revista 'GEMINIS' en el marc de l'Any Manuel Pérez Bonfill

La comissió organitzadora de l'Any Manuel Pérez Bonfill 2016 ha celebrat avui l'acte "Llegim GEMINIS, la revista de la cultura", a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, en el marc de la commemoració del 90è aniversari de l'escriptor i professor Manuel Pérez Bonfill (Tortosa, 1926). L'homenatge l'ha presidit la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Dolors Queralt.

L'acte ha recordat el paper que van jugar la revista GEMINIS i els seus promotors, entre els quals Manuel Pérez Bonfill, en l'ambient cultural tortosí de l'època (1952-1961). El periodista Josep Bayerri ha sigut l'encarregat de rememorar el cicle de conferències que es va celebrar al Centre del Comerç de Tortosa l'any 2002 per homenatjar els membres del que ha definit com a la "generació GEMINIS". En aquell cicle de conferències Manel Ollé va parlar sobre Manuel Pérez Bonfill; Àlex Broch, sobre Jesús Massip; Emili Rosales, sobre Gerard Vergés; Albert Roig, sobre Zoraida Burgos; i Mercè Lleixà, sobre Ricard Salvat.

Per la seua banda, el filòleg Lluís Martin Santos ha recordat els col·laboradors de la revista a través dels escrits que hi van publicar. Martín Santos, que va ser regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, ha destacat com a fonamental la publicació, l'any 2005, de l'edició facsímil de la revista, amb la incorporació de tots els dibuixos que va fer Frederic Mauri per a il·lustrar aquest periòdic i la reproducció d'alguns textos que no van poder ser publicats tal com van ser escrits a causa de la censura franquista.

Emigdi Subirats i Manel Ollé han llegit textos i poemes publicats a GEMINIS, i la cantautora Montse Castellà ha interpretat a la guitarra dos cançons amb poemes publicats a GEMINIS, concretament La barca, en base a textos de Jesús Massip i Gerard Vergés; i Lo meu poble està a la cantonada d'un mapa, a partir d'escrits de Jesús Massip, Gerard Vergés i Manuel Pérez Bonfill.

Finalment, Jesús Massip, cofundador de la revista juntament amb el desaparegut Gerard Vergés, ha fet ús de la paraula per agrair la celebració de l'homenatge i la presència del públic assistent. Jesús Massip ha recordat que la censura els impedia publicar en català altres textos que no fossin poemes, per la qual cosa va haver de convertir en poema una esquela per recordar la mort del poeta Carles Riba. Curiosament, aquesta va ser la primera esquela publicada en català després de la Guerra Civil en un mitjà de comunicació.

GEMINIS era una revista literària i cultural fundada a Tortosa pels escriptors Gerard Vergés i Jesús Massip. Es van editar 43 números de la publicació entre 1952 i 1961. Hi van col·laborar escriptors i intel·lectuals de prestigi com Joan Baptista Manyà, Manuel Ribas Piera, Alfons Carles Comín, Francisco Casamajó i Manuel Pérez Bonfill, entre molts altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada