dimarts, 12 de gener de 2016

Es descobreix que la família Solé de Benissanet va ser clau en la fundació del Barça

El proper divendres 15 de gener, a les 19.30 h, a la Sala la Renaixença de Benissanet (Ribera d'Ebre), es farà la  presentació  oficial  del  número  18  de  la  revista  cultural  L'Aufàbiga,  que  porta  per  títol  "El  Barça  i Benissanet".  L'Associació  Cultural  Artur  Bladé  i  Desumvila  és  l'entitat  que  des  del  2004  edita  aquesta publicació que té per objectiu estudiar temàtiques diverses sobre Benissanet i donar a conèixer persones destacades de la població. L'acte s'ha organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Benissanet i la Penya Blaugrana  de Móra  d'Ebre  i  hi  assistiran  de manera especial  Xavier  Ilincheta,  directiu  de  la  Comissió  de Penyes del FC Barcelona, i l'exporter Pere Valentí Mora. Els assistents també es podran fer fotografies amb els trofeus de Copa, Lliga i Champions de la temporada 2014‐2015. 

En aquest número, el mestre i historiador local  Joan Ramon Vinaixa, col∙laborador habitual de la  revista, descobreix la procedència de la  família Solé, que va  ser propietària del Gimnàs Solé, lloc oficial on es va fundar el FC Barcelona. A partir d'aquesta informació l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila es posa en contacte amb el FC Barcelona amb relació al nom que apareix al web oficial del club, on se cita un tal Manuel Solé, propietari del Gimnàs Solé, i que consta com una de les tres persones clau en la fundació del club. Manel  Tomàs,  cap  del  Centre  de  Documentació  i  Estudis  del  FC  Barcelona,  constata  la  inexactitud d'aquesta informació i celebra que s'hagin pogut saber amb certesa els noms i la procedència de la família Solé.  

La idea de fer una revista que vincula el Barça i la població de Benissanet sorgeix el passat 2014, després de llegir  un  article  a  la  revista  Barça,  que  el  FC  Barcelona  envia  semestralment  als  seus  socis,  en  què  hi apareixia un article sobre la persona que l'any 1949, en ple franquisme, va impulsar la iniciativa per tornar a  incorporar  la  bandera  catalana  amb  les  quatre  barres  a  l'escut  del  club.  La  persona  en  qüestió  va  ser Salvador Grau Mora, nascut també a Benissanet. Llavors s'inicia una recerca per trobar més aspectes que remarquin la vinculació de Benissanet i el Barça. Així, també es veu reflectida a la revista la història curiosa d'un exjugador  de la  dècada  de  1930,  Joan Font,  casat amb  una  benissanetana; i es  repassa en  un altre article  com  s'ha  viscut  tradicionalment  l'afició  barcelonista  a  Benissanet.  També  s'entrevista  l'atleta 
benissanetana Íngrid Pino, que actualment competeix amb l'equip oficial del FC Barcelona. I, finalment, es fa referència a un acte benèfic organitzat a Benissanet per la Penya Blaugrana de Móra d'Ebre per la lluita contra  el  càncer  en  què  hi  va  assistir  l'exjugador  del  Barça  Roberto Tito  Bonano,  així  com  altres  temes referents a Benissanet. La revista té un caire semestral i s'ha convertit en un actiu cultural molt important del municipi, ja que n'ha estudiat i divulgat molts elements destacats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada